Pentru acest tort de 2,5 kg. eu am folosit trei blaturi cu diametrul de 16,18, 20 cm.Pentru fiecare blat am folosit cinci oua ,sapte linguri de faina ,praf de copt, cinci linguri de apa ,sapte linguri de zahar,esenta care doreste.Se bat bine albusurile cu patru linguri de zahar si cu cele cinci linguri de apa ,trebuie sa arate ca o bezea ,apoi separat se bat cu mixerul si galbenusurile cu restul de zahar ,aici se poate adauga esenta sau fulgi de nuca sau migdale (eu nu am folosit) sau dupa caz cacao . Se amesteca cu albusurile pale,pale ,usor si de sus in jos pina se incorporeaza bine.Se cerne faina ( eu asa fac tot timpul) se amesteca cu praful de copt si apoi se incorporeaza cu compozitia de albusuri si galbenusuri. usor ,pale ,pale,de susu in jos. Se toarna in forme si se da la cuptor.Se probeaza cu scobitoarea blaturile cind sau copt.Eu le las sa se raceasca cam o zi pentru ca se pot taia mult mai bine,atunci cind incepem sa dam forma tortului.
Pentru acest tort am folosit urmatoarele creme(multumesc Lissei pe aceasta cale),200 gr.ciocolata alba,100 gr, frisca lichida indulcita si 10 gr. gelatina.Se topeste ciocolata cu frisca ,sa nu fiarba, si cind e gata topita ciocolata se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata.Separat se bate 200 ml. frisca apoi se amesteca cu ciocolata alba cu mixerul ,apoi cu lingura de lemn.La fel se face si cu ciocolata amaruie sau cea cu lapte, exact aceleasi cantitati. Dupa fiecare crema care se pune se lasa la frigider 15 minute ca sa se intareasca.. Se face un sirop din zahar caramel si cu putina esenta de rom pentru insiropat blaturile.
Se pun blaturile unul peste altul si incepem sa taiem din el pentru a da forma de fusta . Cu ajutorul unui pahar decupam din ultimul blat cel de sus ,facem o gaura pentru a intra papusa . Dupa aceasta operatiune incepem sa montam tortul cu cremele ,lasam la frigider de preferat peste noapte apoi ornam dupa preferinta .Eu l-am ornat cu pasta de zahar dar se poate si cu frisca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu